donderdag 24 september 2009

Bloggen met Blogilo (was Bilbo Blogger)

Als je met bijvoorbeeld de hulp van Google Translate regelmatig een kijkje neemt op de turkstalige Pardus nieuws en e-zine website Özgürlükİçin kom je soms leuke Pardus nieuwtjes tegen, maar zeker ook leuke nieuwtjes betreffende linux ontwikkelingen in het algemeen. Vandaag kwam ik daar een berichtje tegen over een zogenaamde blog client, en wel Blogilo, de naam die pas sinds 18 september j.l. is toegekend aan het programma Bilbo Blogger. Over het hoe en waarom van Bilbo en de naamsverandering naar Blogilo lees je hier meer. En waar je in hemelsnaam een blog client voor nodig zou moeten hebben als je ook online in de diverse web-interfaces simpel blogberichten kunt aanmaken? Het antwoord op de vraag wat je er eigenlijk mee moet vind je o.a. in deze informatieve nederlandstalige blog post:Bilbo Blogger met Wordpress en Joomla

Dit blog berichtje heb ik getypt in Blogilo (in de applicatie, actuele stabiele versie staat nog gewoon Bilbo Blogger, versie 1.0). De naam Blogilo betekent Blog Gereedschap in Esperanto. In Pardus (pardus-2009 repo) is een pisi pakket beschikbaar van bilbo blogger versie 0.9, de nieuwste stabiele versie 1.0 heeft echter enkele extra features en is niet moeilijk te installeren.

Installatie Blogilo 1.0

1. Installeer eerst de pisi pakketten git en kdepimlibs alsmede kdepimlibs-devel via pakketbeheer of in de Konsole zo je wilt

2. Open een Konsole (terminal) en voer de volgende stappen uit:

git clone git://gitorious.org/bilbo/bilbo-stable.git bilbo

cd bilbo && mkdir build && cd build

cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=`kde4-config --prefix` ..

make

sudo make install

Met name de make stap kost wel enige tijd, maar wacht het proces rustig af. Als alles volgens plan verlopen is kun je met het commando bilbo (ja dat moet nog veranderd worden want blogilo wordt niet herkend als commando) het programma Blogilo openen.


Via menu Blog-Voeg blog toe krijg je een eenvoudig en intuitief invulscherm waar je de URL en de inloggegevens van je blog invoert. Kies dan voor Automatisch configureren en OK en je kunt beginnen met bloggen. De nieuwe versie van deze blog client ondersteunt o.a. Blogger (Google Blogspot.com), WordPress, Drupal en Joomla.

Hier laat ik het even bij voor wat het eerste blogbericht over een blogberichten editor betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten