maandag 7 september 2009

Stoeien met (hybride) PDFs in Pardus -1

Het wordt steeds makkelijker om het wijdverbreide PDF (Portable Document Format) bestandstype te bewerken in niet commerciele software, ook onder linux, en dus ook onder Pardus linux. Nu is Adobe dat in 1993 het succesvolle PDF formaat lanceerde ook haast wel gedwongen naar eigen ontwikkelde PDF formaat wat meer "open" en toegankelijk te maken, want de laatste jaren rukt ook het door de Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) ontwikkelde ODF (Open Document Format) bestandsformaat sterk op. Adobe koos eieren voor haar geld om PDF (dat tot voor vrij kort vrijwel alleen ten volle bewerkt kon worden door Adobe Acrobat aan te scahffen) niet helemaal te zien ondersneeuwen en maakte ook PDF een open standaard per 1 juli 2008.

Het gevolg hiervan is dat PDF en ODF nu min of meer als broertje en zusje naast elkaar richting overheidsinstanties gepusht worden, mede ook om deze veel meer (Microsoft)-platform onafhankelijker te laten worden, waardoor de overstap naar bv. Linux platforms gemakkelijker wordt gemaakt en er meer keus is om hetzelfde doel te bereiken.
Op 17 september 2007 lanceerde staatssecretaris Heemskerk een actieplan rondom open standaarden waarin alle Rijksdiensten vanaf april 2008 het Open Document Format (ODF) moeten ondersteunen. Per 1 januari 2009 moeten alle overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, hun documenten ook in .odf aanbieden.

Een veel prettiger gevolg voor de huis-tuin-en-keuken particuliere gebruiker is dat er in ras tempo meer software applicaties verschijnen die behalve simpele PDF bewerkingen ook in toenemende mate de wat ingewikkeldere bewerkingen mogelijk maken. Zo krijgt iedereen veel meer controle over zijn of haar eigen PDF documenten zonder daarvoor diep in de buidel te hoeven tasten.


Zelf PDF documenten aanmaken

Zelf heb ik nog maar weinig gestoeid met PDF-documenten. Wat prettig is om deze documenten uberhaupt aan te maken zonder rare commerciele boodschappen onderaan je gerealiseerde PDF bestanden is dat het in OpenOffice.org tegenwoordig echt een fluitje van een cent is een office-bestand naar PDF te exporteren. Het is zo simpel dat ik daar nu verder niet op inga en ook niet op de ongetwijfeld talrijke alternatieven om zelf een PDF document aan te maken. Ik beveel echter OpenOffice.org aan omdat het zo simpel werkt en zo lekker integreert met juist die zaken waar je doorgaans een PDF van wilt brouwen, namelijk typische office bestanden als teksten, spreadsheets, presentaties, etctera etctera. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je in OpenOffice.org het PDF bestand dat je exporteert ook zo kunt instellen dat het volledig compatible is met de ODF standaard, en (!) dus ook weer simpel als ODF kan worden ingelezen in OpenOffice.org om (verder) te bewerken of het nu in Writer, Draw of elke andere OpenOffice.org component is!. Men noemt dit hybride PDF bestanden.


Combine the viewing and printing portability of a PDF with the editing capabilities of OpenDocument Format. "Have your cake and eat it too," promises ODF is embedded in PDF. When these two open standards team up, you better watch your back, OOXML.

Most applications (such as Adobe Acrobat Reader) ignore the ODF bits and treat the whole hybrid file as a normal PDF. Presentation is pixel perfect. Wait. That's not all. OpenOffice.org 3.0 with this extension treats the hybrid as a normal ODF, so the ODF document opens in Writer, Impress, Calc, or Draw according on the original. (You didn't just expect Writer, did you?) Now you have lossless, editable, round-trip PDFs.
[Bron]

Een hybride PDF bestand maken compatible met ODF

Hiervoor heb je een extra onderdeel voor OpenOffice.org nodig, een zogenaamde extensie dus. Het merkwaardige is dat deze extensie een naam heeft die niet direct doet vermoeden dat je er hybride PDFs mee kan exporteren, de benodigde extensie heet namelijk de PDF import extensie ! Als je deze installeert verschijnt er een extra optie onderaan je pop-up scherm dat verschijnt na openen van het menu Bestand, en het kiezen van "Exporteren als PDF..." (zie afbeelding). Je kunt na installeren van de extensie onderaan een hokje aanvinken voor "Hybride bestand maken".



Zelf PDF documenten bewerken
PDF documenten die als hybride PDF zijn geexporteerd kunnen dus eenvoudig weer ingeladen worden in OpenOffice.org voor verdere bewerking. Ook zal de PDF Import extensie zoals de naam weer wel doet vermoeden het mogelijk maken om vele standaard (niet-hybride) PDF bestanden in te laden voor bewerking, maar hier kan af en toe toch wat vervorming optreden in de grafische look ten opzichte van het brondocument. Openoffice.org is namelijk helemaal ingericht op het ODF (XML) formaat. Overigens zijn er behalve OpenOffice.org inmiddels vele applicaties die ook met ODF documenten om kunnen gaan, zoals o.a. Koffice, Google Docs, Abiword, en ja ook MS Office 2007 vanaf service pack 2. Voor een overzicht van applicaties welke ODF ondersteunen klik hier.

Een ander soort bewerkingen kan ook buiten grote applicaties als OpenOffice.org om gerealiseerd worden, taken als het samenvoegen van losse PDF bestanden in een enkel "moeder" PDF bestand of omgekeerd juist splitsen in afzonderlijke bestanden zijn eigenlijk van een andere orde, tekstueel wordt er dan niets aangepast, maar er wordt wel wat gedaan met de PDF bestanden als geheel. Naast splitsen of samenvoegen valt daarbij ook te denken aan roteren. Twee voorbeelden van linux programma's die dit in Pardus linux voor je kunnen realiseren op een eenvoudige wijze, in een grafsiche omgeving dus, bespreek ik in deel twee van deze mini-serie. Deze volgt volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten