maandag 5 oktober 2009

Werken met een realtime kernel in Pardus

Ook in Pardus 2009 kan naast de stnadaard kernel ook gebruik worden gemaakt van een realtime kernel. Waar heb je een realtime kernel voor nodig? Veel informatie vind je op de (engelstalige) wiki over realtime kernels. Handige nederlandstalige informatie vind je daarnaast hier. Een van de meest gebruikte toepassingen van de realtime-kernel is toch wel het werken met (live) audio op je Pardus systeem, of dat nu media streaming is of (vooral) ook zelf audio opnemen en bewerken, met name multi-track audio bewerkingen. In Pardus bevinden zich al heel veel leuke en kwalitatief hoogwaardige audio toepassingen, daarover een andere keer meer. In niets komt timing zo nauw als in muziek, en dat kan ook om milliseconden gaan. Hoe je de realtime kernel als extra opstart-optie toevoegt aan Pardus 2009 staat te lezen onder de Lees meer... link.

Het toeveogen van de realtime kernel in Pardus 2009 is echt simpel. In pakketbeheer kun je precies drie pakketten vinden als je zoekt op -rt. Het betreft de pakketten:

module-headers-rt-2.6.29.6_23-1-1.pisi (1)

kernel-rt-2.6.29.6_23-1-1.pisi (2)

module-rt-alsa-driver-1.0.20_20090624-48-1.pisi (3)

Alles wat je moet doen is deze drie pakketten installeren (gebeurt ook in de genoemde volgorde). Hierna zal in je GRUB opstartbeheer menu een optie verschijnen met de kernel-rt. Als je je systeem opnieuw opstart kun je nu dus als alternatief kiezen om op te starten met gebruik van de vers geïnstalleerde realtime kerenel. Voor vele andere dagelijkse bezigheden is een realtime kernel juist minder geschikt dan de standaard linux-kernel, het verdient derhalve NIET de voorkeur om de realtime-kernel als standaard opstart optie te selecteren in je GRUB opstartmenu!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten